Kurczak w białym winie z miodem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Soczysty pieczony kurczak z miodowym aromatem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kurczak
    8 ząbków czosnku
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka papryki ostrej
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    4 łyżki majeranku
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżeczka estragonu
    łyżeczka tymianku lub rozmarynu
    200 ml białego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka miodu
    sól, pieprz

Kurczak w białym winie z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą , pieprzem, ostrą i słodką papryką. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. ½ czosnku natrzeć kurczaka.
  • 2. Pozostałą część czosnku przełożyć do miseczki, dodać zioła, oliwę i dokładnie wymieszać. Powstałą zalewą natrzeć kurczaka od środka i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Wino wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na niej kurczaka skropionego oliwą z oliwek i piec około 1,5 godziny w temp 190⁰C. Co pewien czas polewać kurczaka winem z naczynia żaroodpornego by mięso było soczyste. Pół godziny przed końcem pieczenia polać kurczaka miodem w celu uzyskania złocistej skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy