Kurczak w białym winie z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą , pieprzem, ostrą i słodką papryką. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. ½ czosnku natrzeć kurczaka.
2.Pozostałą część czosnku przełożyć do miseczki, dodać zioła, oliwę i dokładnie wymieszać. Powstałą zalewą natrzeć kurczaka od środka i odstawić do lodówki na 2 godziny.
3.Wino wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na niej kurczaka skropionego oliwą z oliwek i piec około 1,5 godziny w temp 190⁰C. Co pewien czas polewać kurczaka winem z naczynia żaroodpornego by mięso było soczyste. Pół godziny przed końcem pieczenia polać kurczaka miodem w celu uzyskania złocistej skórki.
Komentarze