Kurczak tradycyjnie pieczony

4.98 (160 ocen)

Na naszych stołach w niedzielę chyba najczęściej gości pieczony kurczak. Ta wersja to u nas wersja tradycyjna.

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka

    Marynata:
    1/4 łyżeczki soli
    1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
    1/4 szkl oleju
Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak tradycyjnie pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia podziel. Nasmaruj je olejem, posyp przyprawami i dobrze je rozprowadź po całym mięsie.
  • 2. Mięso odłóż do lodówki na minimum 30 min
  • 3. Piekarnik rozgrzej do 185 ' ( funkcja termoobieg)
  • 4. Brytfankę posmaruj olejem, wyłóż mięso, które polej pozostałą marynatą.
  • 5. Piecz 50 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować