Kurczak tikka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    2 łyżeczki imbiru
    2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/4 łyżeczki płatków chilli
    5 zmielonych goździków
    1 łyżeczka cynamonu
    1 liść laurowy
    1/4 łyżeczki pieprzu
    3 ziarenka kardamonu
    400 g naturalnego jogurtu
    2 cebule

Kurczak tikka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek zdjąć skórę i nakłuć widelcem w paru miejscach każde udko.
    Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wszystkimi przyprawami i jogurtem zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując.
    Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
    Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy