Kurczak tikka

  • wyświetlono: 516 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Coś z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania.

smak i uczucie
  • 90min

Składniki

5 udek z kurczaka
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chilli
5 zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki pieprzu
3 ziarenka kardamonu
400 g naturalnego jogurtu
2 cebule

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak tikka

  • 1. Z udek zdjąć skórę i nakłuć widelcem w paru miejscach każde udko.
    Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wszystkimi przyprawami i jogurtem zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując.
    Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
    Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakz_roznych_stron_swiataudkakuchnia hinduska

Komentarze

Podobne przepisy

tikka z kurczaka

Dodane przez: ScaryCanary

Prosta i szybka tikka z kurczaka

Tikka to typowe danie kuchni indyjskiej..moja...

Tikka Masala

Dodane przez: Lilia85

Tikka Masala

Kurczak smażony w sosie Indyjskim...

Tikka masala

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tikka masala

Tikka Masala to podobno danie narodowe...

KLOPSIKI TIKKA MASALA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KLOPSIKI TIKKA MASALA

Danie niesamowicie aromatyczne...

Tofu Tikka Masala

Dodane przez: PolskaGotuje

Tofu Tikka Masala

Tikka Masala wydaje się być bez...

Ciecierzyca Tikka Masala

Dodane przez: Waldek

Ciecierzyca Tikka Masala

Czasami nie mamy czasu na długie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE