Przepyszne orientalne, aromatyczne i szybkie danie.
25 min
Dla 2 osób
Składniki:
1marchewka
1mala cebula
2liscie sałaty pekińskiej
Pół papryki czerwonej
Namoczone suszone grzyby (ok. garści)
2ząbki czosnku
Sos teriyaky
Sos sojowy
Sezam do posypania
Olej sezamowy(może być inny)
Pół piersi z kurczaka
Papryka ostra w proszku, sól
Makaron chiński
Kurczak teriyaky z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa kroimy w piórka. Marchew w drobne paseczki,czosnek siekamy. Pierś kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie składniki oprócz warzyw. Odstawiamy mięso aby się przegryzło.Makaron gotujemy wedle opisu na opakowaniu. Gdy go odcedzimy przesmażamy na patelni. Odstawiamy. Mięso smażymy na oleju i rezerwujemy. Na tej samej patelni smażymy marchew, dodajemy cebulę i czosnek oraz grzyby,potem paprykę i kapustę.. Mieszamy energicznie i smażymy do momentu, gdy warzywa będą chrupkie.Dodajemy kurczaka i makaron. Dolewamy pozostałą marynate i podsmazamy przez chwilę.Można ewentualnie dodać sosu teriyaky i sojowego. Podajemy zaraz po przygotowaniu posypujac sezamem i pietruszką.
Komentarze