Kurczak teriyaky z makaronem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Przepyszne orientalne, aromatyczne i szybkie danie.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1marchewka
    1mala cebula
    2liscie sałaty pekińskiej
    Pół papryki czerwonej
    Namoczone suszone grzyby (ok. garści)
    2ząbki czosnku
    Sos teriyaky
    Sos sojowy
    Sezam do posypania
    Olej sezamowy(może być inny)
    Pół piersi z kurczaka
    Papryka ostra w proszku, sól
    Makaron chiński

Kurczak teriyaky z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w piórka. Marchew w drobne paseczki,czosnek siekamy. Pierś kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie składniki oprócz warzyw. Odstawiamy mięso aby się przegryzło.Makaron gotujemy wedle opisu na opakowaniu. Gdy go odcedzimy przesmażamy na patelni. Odstawiamy. Mięso smażymy na oleju i rezerwujemy. Na tej samej patelni smażymy marchew, dodajemy cebulę i czosnek oraz grzyby,potem paprykę i kapustę.. Mieszamy energicznie i smażymy do momentu, gdy warzywa będą chrupkie.Dodajemy kurczaka i makaron. Dolewamy pozostałą marynate i podsmazamy przez chwilę.Można ewentualnie dodać sosu teriyaky i sojowego. Podajemy zaraz po przygotowaniu posypujac sezamem i pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy