Kurczak teriyaki

0 (0 ocen)

Kurczak jest naprawdę wyśmienity, ostro-słodki. Do tego zdrowy, bo bez dużej ilości tłuszczu.

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
    3 łyżki sosu sojowego,
    łyżeczka ostrych papryczek Chili peperoncini,
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    1/2 łyżeczki miodu,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki octu jabłkowego,
    płatki kukurydziane do panierki.

Kurczak teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min.
  • 2. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.

Porady

Można podawać z puree ziemniaczanym w kształcie serduszek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy