Kurczak Tandoori

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

potrawa kuchni indyjskiej - pieczona w specjalnych piecach, których temperatura przewyższa nasze tradycyjne piekarniki o ponad 200 stopni.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jogurt naturalny: 5 łyżek
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - garam masala lub curry: 3 łyżki
    - szafranu: 0.25 łyżeczki
    - pieprzu cayene (lub chilli): 1 łyżeczka
    - kurkumy: 0.5 łyżeczki
    - zmiażdzonego czosnku: 2 ząbki
    - świeżego imbiru utartego: 1 łyżeczka
    - soku z cytryny: 2 łyżki
    - oleju roślinnego: 2 łyżki
    - soli: 0.5 łyżeczki
    - małe udka z kurczaka (lub 2 większe): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przepłukuję pod bieżącą wodą, dokładnie osuszam i zdejmuję skórę – nie musicie tego robić, ja po prostu jej nie lubię. Zabieram się za robienie marynaty – wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą, odstawiam na 2 minuty i
    wkładam do niej mięso. Wkładam mięso w marynacie do lodówki na 3-5 godzin – może być w misce przykrytej folią lub w plastikowym worku do zamrażania- takim jak w samolocie do przewozu płynów Następnie piekę je w wysokiej temperaturze przez 40-60 minut – aż mięso będzie zarumienione na zewnątrz a w środku dobrze upieczone (sprawdzam widelcem). Polecam podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować