Kurczak tandoori

  • wyświetlono: 705 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze.

DSC_0795
  • 3 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka, skrzydełka i filet
marynata:
1 jogurt naturalny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki przyprawy orientalnej
1 łyżeczka kminku
1/2 papryczki chili
3 ząbki czosnku posiekane
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak tandoori

  • 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać kawałki kurczak, dokładnie wymieszać, żeby mięso pokryło się marynatą. Odstawić na noc do lodówki, a następnie piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najpierw pod przykryciem, a pod koniec pieczenia odkryć, żeby mięso się zrumieniło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakkuchnia indyjskaz piekarnikamarynata do mięsamarynata do kurczaka

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone plastry młodej kapusty

Dodane przez: KORAL

Pieczone plastry młodej kapusty z tandoori...

Plastry młodej kapusty pieczone...

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

Kurczak pieczony w całości

Dodane przez: Patrycja33

Kurczak pieczony w całości

Wszystkich miłośników mięcha zapraszam...

Kurczak w cieście naleśnikowym

Dodane przez: Cukiereczek

Kurczak w cieście naleśnikowym

Tak przygotowane kąski z kurczaka...

image-08vu8e2

Dodane przez: paulette17

KURCZAK KFC

Wiele razy próbowałam zrobić kurczaka...

Gulasz z piersi kurczaka

Dodane przez: przytulanka

Gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka to potrawa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE