Kurczak taco z pikantnym sosem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dla miłośników pikantnego jedzenia. Kurczak w chrupiącej panierce z pikantnym sosem pomidorowym smakuje znakomicie.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (w zależności od liczby osób)
    100 g chipsów z tortilli (nachos)
    25 g płatków kukurydzianych
    10 g bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    do smaku: sól, pieprz Cayenne, oregano, czosnek granulowany, bazylia, zioła prowansalskie
    2 łyżki oleju

    na sos:
    1 szklanka ketchupu
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka przyprawy w płynie maggi
    1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
    1/4 łyżeczki przyprawy Cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak taco z pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak taco 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pociąć na małe kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Chipsy, płatki kukurydziane, bułkę tartą i mąkę wkładamy do Bendera i mielimy drobno, po czym przekładamy na talerz i mieszamy z papryką słodka i ostrą, solą i pieprzem Cayenne, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Kawałki piersi z kurczaka moczymy w oleju a następnie w mieszance, którą przygotowaliśmy.
  • kurczak 2. Panierowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • kurczak sos 3. Sos: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na 10 minut.Najlepiej jest go przygotować przed rozpoczęciem smażenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować