bardzo zdrowy, warzywny oraz sycący kurczak , polecam każdemu na diecie :)
20 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 mały korzeń pora
1 średnia marchewka
garść liści szpinaku
pół łyżeczki pieprzu cayen
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu ( najlepiej zielony, świeżo mielony)
1 łyżka musztardy rosyjskiej lub serbskiej
pół łyżeczki miodu
Kurczak szpinakowy z musztardowo-miodową glazurą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pierś kroimy w kostkę, polewamy miodem, dodajemy musztardę i przyprawy. całość mieszamy i odkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmujemy i smażymy na łyżce oliwy bądź masła około 5 min. Marchewkę kroimy w talarki , por w półksiężyce. Do kurczaka dorzucamy marchewkę , por oraz szpinak i dusimy całość 10 min pod przykryciem. w razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Całość wykładamy do miseczki . można podawać z makaronem bądź ryżem.
Porady
do kurczaka można dorzucić również łyżeczkę Curry .
Komentarze