Kurczak smażony z chili

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Birma: Kurczak smażony z chili / Kyether Susie Kyaw

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi kurczaka (pokrojone w kostkę - Marynata do kurczaka): 2 szklanki
    - sos rybny (Marynata do kurczaka): 2 łyżki
    - kurkuma (Marynata do kurczaka): 0.25 łyżeczki
    - cebula (duża i pokrojona w cienkie plasterki - Smażona cebula): 1 sztuka
    - kurkuma (Smażona cebula): 0.5 łyżeczki
    - olej (Smażona cebula): 1 łyżka
    - białko (lekko ubite - Glazura): 1 sztuka
    - skrobia kukurydziana (Glazura): 1 łyżka
    - sól (Glazura): 1 szczypta
    - Ząbki czosnku (duże i posiekane - Do smażenia): 3 sztuki
    - papryczka chili (posiekana - Do smażenia): 1 łyżka
    - kurkuma (Do smażenia): 0.25 łyżeczki
    - zielone cebulki (pokrojone w paski - Do smażenia): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak smażony z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z kurkumą. Kiedy cebula zacznie brązowieć wyjąć ją z patelni, osączyć na ręczniku papierowym, a pozostały na patelni tłuszcz zachować. Wymieszać składniki glazury, dodać zamarynowane kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie zagotować wodę. Włożyć kawałki kurczaka i gotować do momentu aż zmieni kolor na biały. Odcedzić. Pogrzać olej na którym smażyła się cebula. Podsmażyć na złoto czosnek z chili i kurkumą. Dodać kurczaka i zieloną cebulkę. Smażyć 2 - 3 minuty. Kurczaka podawać z usmażoną wcześniej cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować