KURCZAK SMAŻONY ANG CHOU

  • wyświetlono: 482 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gotując Ang Chow (Foo Chow to chińskie ryżowe wino czerwone) ,więc nazwa wydaje się trafna, tym bardziej że wykorzystuje się tradycyjnie tzw. fusy z wina ryżowego. Z braku tych pozostałości miesza się

PolskaGotuje
  • 6 porcje

Składniki

6 kurzych ćwiartek, podzielonych na połowę tzn. pałki i uda, 12 elementów.

Marynata Ang Chow:
5 łyżek pozostałości z wina lub mąki ryżowej
2 łyżki jasny sos sojowy
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki soli , szczypta chili
½ szklanki czerwonego wina (opcjonalnie wino białe + czerwony barwnik spożywczy)
Mąka do panierowania kawałków kurczaka
Olej do głębokiego smażenia (olej słonecznikowy lub olej z otrąb ryżowych)

Sposób przygotowania przepisu:

KURCZAK SMAŻONY ANG CHOU

  • 1. • Oczyścić kawałki kurczaka umyć i osuszyć
    • Podgotować przez 5-7 minut we wrzątku
    • Marynować kawałki kurczaka na co najmniej 3-4 godziny przed smażeniem, najlepiej całą noc w lodówce
    • Gdy wszystko jest gotowe do smażenia, wyjmujemy każdy kawałek kurczaka z marynaty i obtaczamy w mące
    • Rozgrzewamy olej do smażenia (ok. 2-3 palce głęboko) w garnku lub woku na dużym ogniu, aż olej zacznie bulgotać
    • Głębokie smażenie powinno trwać przez około 5 minut
    • Wyjmujemy kawałki kurczaka z woka, i układamy na ręcznikach papierowych na chwilę, aby odsączyć nadmiar oleju
  • 2. Porady
    Porada: Używajmy również filetów z udźca czyli nogi kurczaka bez kości. Jeśli używamy całych udek wskazane jest wrzucić je na kilka minut na wrzątek. Pozamyka to pory mięsa kurczak będzie bardziej soczysty i zaparzy mięso do samej kości. Metoda do wyboru, ja w każdym przypadku profilaktycznie używałem wrzątku.

    Nasza wieloletnia znajoma Pani Moi również zna ten przepis, używa go aby smażyć nie tylko kurczaka ale i plastry boczku, nazywając je Diabolical. Receptura i metoda jest taka sama, choć czas smażenia boczku musi być krótszy w zależności od tego, jaka jest grubość boczku w plastrach. Wybornie też smakują ryby w tej marynacie, lecz finalnym panierowaniem mięsa jest bardzo gęste ciasto naleśnikowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakkuchnia chińskaobiadwinnysmażonyczerwonyimprezymarynowanychińskiazjatycki

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak z solanki

Dodane przez: Kulinarna Ja

Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

Przepis pochodzi z show Martha6....

Kurczak smażony z makaronem

Dodane przez: ewuska2016

Kurczak smażony z makaronem

Wbrew pozorom proste i bardzo aromatyczne...

kurczak

Dodane przez: myszka41

Smażona pierś z kurczaka:-)

Bardzo szybko sie robi i smakuje...

Chrupiąca panierka i soczyste mięso - czyli idealnie zrobiony smażony kurczak.

Dodane przez: Kasja1986

Bardzo chrupiący smażony kurczak w pikantnej...

Chrupiąca panierka i soczyste mięso...

szybki, tani obiad - smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Dodane przez: tasty-and-fit

Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Pomysł na szybki tani obiadek.

Pierś z kurczaka smażona w śmietanie

Dodane przez: bogusia82

Pierś z kurczaka smażona w śmietanie

Kotlety przyrządzone w ten sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE