kurczak smaki jesieni z jabłkami i pomarańczą

0 (0 ocen)

Chrupiący, a zarazem soczysty kurczak nadziewany owocami.

Składniki:

  • kurczak około 2 kg, u mnie z wiejskiej hodowli
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy

    nadzienie: kilka niedużych jabłek, pomarańcza, kawałek imbiru, garść rodzynek, seler naciowy

    kieliszek Metaxy

Kurczak smaki jesieni z jabłkami i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka nacieramy przyprawami z wierzchu i w środku.
  • kurczak 2. Do jamy brzusznej wkładamy kawałki jabłek, pomarańczy, rodzynki, kawałek imbiru oraz gałązki selera naciowego.
  • 3. Kurczaka przekładamy do naczynia, w którym będzie pieczony.
  • 4. Wkładamy kurczaka do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w wysokiej temperaturze, po czym zmniejszamy temperaturę, podlewamy kieliszkiem alkoholu, ja użyłam Metaxy. Powoli pieczemy około 1 godziny 30 minut, aż mięso będzie złociste. Od czasu do czasu kurczaka polewamy wypieczonym sosem.
  • 5. Kurczaka podajemy w towarzystwie ulubionych warzyw oraz ryżu lub ziemniaków.

Porady

jeśli kurczak jest chudy warto natrzeć go masłem i do środka dać również kawałek masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy