Kurczak słodko-ostry

0 (0 ocen)

Jeden z moich ulubionych smaków- połączenie ostrości z nutą słodyczy. Polecam na szybki obiad gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    0,5 czerwonej papryki
    0,5 żółtej papryki
    200 g pieczarek
    1 cebula
    100 ml soku z ananasa
    200 ml wody
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki curry
    0,5 łyżeczki kardamonu
    Szczypta imbiru
    Sól do smaku
    Pieprz

Kurczak słodko-ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę oraz przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i kurczaka. Gdy jest podsmażony dokładamy pieczarki z cebulą. Dolewamy wodę, sok z ananasa i przyprawiamy koncentratem pomidorowym, czerwona papryką, curry, kardamonem, imbirem, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy