Kurczak pod szpinakową kołderką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pierś z kurczaka, szpinak i ser feta - całość otulona ciastem francuskim. Pięknie wygląda, A jeszcze lepiej smakuje :)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 ciasto francuskie
    100 gram świeżego szpinaku
    50 gram serka feta
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    Sól himalajska
    Pieprz świeżo zmielony
    Świeża pietruszka
    3 ząbki czosnku
    Szczypta papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak pod szpinakową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, suszymy i usuwamy błony.
    Garść świeżej pietruszki drobno siekamy, 2 ząbki czosnku przecinamy przez praskę. Mięso solimy, pieprzymy i nacieramy pietruszką i czosnkiem oraz oliwą i papryką.
  • Kurczak w cieście francuskim 2. Tak przygotowane mięso układamy na rozgrzanej patelni. Bez oleju obsmażamy filety. Po 2 minuty z każdej strony. Mięso będzie zewnątrz przyrumienione a w środku surowe.
    Na patelnię wrzucamy 1 ząbek czosnku drobno posiekany oraz świeży szpinak. Czekamy aż szpinak zwiędnie i ściągamy z patelni.
  • Kurczak w cieście francuskim 3. Ciasto francuskie dzielimy na pół.
    Następnie układamy filety, szpinak i kilka kawałków fety.
  • Kurczak w cieście francuskim 4. Z ciasta francuskiego robimy warkocz i zamykamy fileta z kurczaka. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.
    Piekarnik nastawiamy na termoobieg 200stopni i pieczemy 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować