Kurczak pod szpinakową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, suszymy i usuwamy błony.
Garść świeżej pietruszki drobno siekamy, 2 ząbki czosnku przecinamy przez praskę. Mięso solimy, pieprzymy i nacieramy pietruszką i czosnkiem oraz oliwą i papryką.
2.Tak przygotowane mięso układamy na rozgrzanej patelni. Bez oleju obsmażamy filety. Po 2 minuty z każdej strony. Mięso będzie zewnątrz przyrumienione a w środku surowe.
Na patelnię wrzucamy 1 ząbek czosnku drobno posiekany oraz świeży szpinak. Czekamy aż szpinak zwiędnie i ściągamy z patelni.
3.Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Następnie układamy filety, szpinak i kilka kawałków fety.
4.Z ciasta francuskiego robimy warkocz i zamykamy fileta z kurczaka. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nastawiamy na termoobieg 200stopni i pieczemy 20 minut.
Komentarze