Kurczak pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Doskonale zastępuje tradycyjny kotlet z kurczaka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 pojedyncza piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    sok z 1 limonki
    2-3 łyżki oleju
    sól, pieprz

    "pierzynka":
    4 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    duża garść świeżej bazylii
    sok z 1 limonki
    5 dag startego sera żółtego
    sól, pieprz

Kurczak pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy czosnek, sok z limonki oraz olej. Całość dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie przygotowujemy "pierzynkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, sok z limonki, sól i pieprz. Na koniec dolewamy olej i starty ser żółty, całość dobrze mieszamy. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układany na blaszce. Na każdą pierś nakładamy warstwę "pierzynki". Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy