Kurczak pod pieczarkową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie obiadowe dla lubiących kurczaka i pieczarki w połączeniu z delikatnym sosem z mascarpone.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    250g serka mascarpone
    30 dag pieczarek
    1 mała cebula
    ząbek czosnku
    sól, pieprz, masło, oliwa z oliwek

Kurczak pod pieczarkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Dodać pieczarki i cebulę z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie podlać wodą (ok 1/4szkl). Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Całość przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut.

Porady

Jak sos będzie za rzadki to dłużej dusić aby odparował lub zagęścić mąką. Można posypać przed podaniem natką pietruszki. Doskonał do ryżu :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy