Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych udek
    Przyprawa do kurczaka
    2 łyżki miodu
    0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki lubczyku
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżka maggi
    150 g sera feta
    125 g ryżu z warzywami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem oraz maggi. Pomidorami zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Podajemy z ugotowanym ryżem z warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować