Kurczak po włosku w sosie Marinara

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zapraszam na wspaniałe, włoskie danie - kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie Marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    80 g mozzarelli
    pieprz biały
    sól
    Panierka:
    50 g parmezanu
    60 g panko *
    1 jajko
    Szpinak:
    130 g sera ricotta
    120 g liści szpinaku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól
    Sos Marinara:
    200 g pomidorów krojonych z puszki
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    listki świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po włosku w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos Marinara:
    W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
  • 2. Szpinak:
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 3. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
    Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
    * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować