Kurczak po tajsku z mango i paprykami

5 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g fileta z kurczaka
    2 czerwona papryki
    1 cebula
    2 dojrzałe mango
    200ml mleczka kokosowego
    1 łyżeczka pasty chilli
    4 łyżeczki przyprawy curry
    2 łyżeczki zielonej pasty curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    2 łyżki oleju kokosowego
    garść świeżej kolendry
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po tajsku z mango i paprykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po tajsku z mango i paprykami 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut.
  • Kurczak po tajsku z mango i paprykami 2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki.
  • Kurczak po tajsku z mango i paprykami 3. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.
  • 4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
  • 5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje również z makaronem ryżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować