Kurczak po seczuańsku

0 (0 ocen)

Potrawa dla osób, które lubią konkretne smaki.

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
    3 łyżki mąki kukurydzianej,
    łyżka oleju,
    3 ząbki czosnku,
    1/4 szkl. wody,
    5 łyżek sosu sojowego,
    1,5 łyżki octu jabłkowego,
    łyżeczka cukru,
    6 cebulek dymek,
    szczypta pieprzu kajeńskiego.

Kurczak po seczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na paski szer.3 cm. Przełożyć do woreczka, wsypać mąkę i potrząsać tak długa, aż całe mięso pokryje się mąką.
  • 2. Podsmażyć na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, wodę, cukier i ocet jabłkowy. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 3 min. Następnie dodać posiekane dymki oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego. Dusić jeszcze 2 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy