Kurczak po prowansalsku

  • wyświetlono: 869 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne danie z warzywami . Warto spróbować .

077

Składniki

600 g filetu z kurczaka ze skórą

łyżeczka ziół prowansalskich

2 cebule

2 ząbki czosnku

duży pomidor

2 małe cukinie

zielona , żółta i czerwona papryka

8 łyżek oliwy z oliwek

sól , pieprz

1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po prowansalsku

  • 1. Opłukać filety z kurczaka w zimnej wodzie, osuszyć je papierowym ręcznikiem i natrzeć ziołami prowansalskimi .

    Obrać i posiekać cebulę oraz czosnek .

    Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić na kawałki .

    Obrać cukinię i pokroić w dużą kostkę .

    Papryki przekroić na pół , opłukać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w szerokie paski .

    Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i smażyć filety ułożone skórą do dołu przez 8 minut .

    Następnie odwrócić je i smażyć jeszcze 5 minut .

    Przełożyć mięso na talerz i posolić .

    Rozgrzać resztę oliwy i podsmażyć cebulę , czosnek , cukinię oraz paski papryki .

    Na końcu wmieszać pomidora i doprawić całość solą oraz pieprzem .

    Dusić danie przez 15 minut na małym ogniu .

    Umyć i osuszyć natkę pietruszki , drobno ją posiekać i dodać do warzyw .

    Na wierzchu ułożyć mięso i dusić całość jeszcze 15 minut .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Fasolowy kociołek po prowansalsku

Dodane przez: aleksandra.główka

Fasolowy kociołek po prowansalsku

Ten przepis wymyśliłam sama, powstał...

Cukinia po prowansalsku.

Dodane przez: LIDECZKA

Cukinia po prowansalsku

Delikatne danie na upalne dni lub...

Kabaczek po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kabaczek po prowansalsku

Najlepsza wersja kabaczka jaką...

Fasolka po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Fasolka po prowansalsku

Potrawa tania oraz szybka w przygotowaniu....

Dodane przez: PolskaGotuje

Żeberka po prowansalsku

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące...

Wołowina z przepisu z dodatkami obiadowymi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

Tak podane mięso zaskakuje domowników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE