Kurczak po prowansalsku

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Francuski, wiejski przysmak

Składniki

4 kurze udka
4 kurze nogi lub piersi bez kości
1 łyżka soli z przyprawami
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki papryki
1/4 szkl oliwy
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1/2 szkl białego wina
2 pomidory blanszowane, obrane, bez pestek, posiekane
2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po prowansalsku

  • 1. Kawałki kurczaka posypać solą, pieprzem i papryką. W dużym rondlu, rozgrzać , na świeżym ogniu, oliwę. Smażyć kawałki kurczaka przez 10-15 min, aż będą brązowe. Wyjąć z rondla i zachować w cieple. Włożyć do rondla cebulę i smażyć przez 5 minut, aż będzie miękka. Dodać pieczarki i smażyć przez 2 minuty. Ponownie włożyć kawałki kurczaka do rondla. Wlać wino i zagotować . Przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez następne 10-15 min. Posypać pietruszką i kawałkami pomidorów

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_podróże

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolowy kociołek po prowansalsku

Dodane przez: aleksandra.główka

Fasolowy kociołek po prowansalsku

Ten przepis wymyśliłam sama, powstał...

Cukinia po prowansalsku.

Dodane przez: LIDECZKA

Cukinia po prowansalsku

Delikatne danie na upalne dni lub...

Kabaczek po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kabaczek po prowansalsku

Najlepsza wersja kabaczka jaką...

Fasolka po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Fasolka po prowansalsku

Potrawa tania oraz szybka w przygotowaniu....

Dodane przez: PolskaGotuje

Żeberka po prowansalsku

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące...

Wołowina z przepisu z dodatkami obiadowymi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

Tak podane mięso zaskakuje domowników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE