Kurczak po myśliwsku

4.5 (184 ocen)

Kurczak po myśliwsku rodem z Toskanii, bardzo popularny szczególnie w północnej części Włoch.I jak przystało na włoskie danie jest dużo wina i przypraw.Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera

Składniki:

  • 5 piersi kurczaka
    6-8 listków laurowych
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    6 filecików anchois
    3 ząbki czosnku
    1/2 butelki czerwonego wina najlepiej
    1 puszka pomidorów pelati
    mąka do panierowania
    garść zielonych lub czarnych oliwek
    oliwa
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy.Z każdej strony solimy i pieprzymy.Wkładamy do miski.Dodajemy liście laurowe,rozmaryn(u mnie tymianek) i jeden zmiażdżony ząbek czosnku.Zalewamy winem tak,aby mięso było przykryte i odstawiamy do lodówki na cąłą noc
  • 2. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180'.Osączamy kurczaka i osuszamy papierowymi ręcznikami.Nie wylewamy przypadkiem marynaty!.Obtaczamy kawałki kurczaka w mące.
  • 3. W garnku lub rondlu przystosowanym do używania w piekarniku podsmażamy je,aby się zarumieniły z każdej strony.Wyjmujemy je z garnka na chwilę.Do garnka wrzucamy plasterki czosnku i chwilę podsmażamy,aż się zarumienią.Trzeba uważać,bo czosnek bardzo szybko się pali.
  • 4. Dodajmy anchois,oliwki,pomidory,podsmażone kawałki kurczaka oraz marynatę.Doprowadzam do wrzenia i wstawiam do piekarnika na półtorej godziny.Jeśli w trakcie pieczenia płyn odparuje można dolać trochę wody albo bulionu z kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Kurczak Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować