Kurczak po myśliwsku rodem z Toskanii, bardzo popularny szczególnie w północnej części Włoch.I jak przystało na włoskie danie jest dużo wina i przypraw.Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera
Kurczak po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy.Z każdej strony solimy i pieprzymy.Wkładamy do miski.Dodajemy liście laurowe,rozmaryn(u mnie tymianek) i jeden zmiażdżony ząbek czosnku.Zalewamy winem tak,aby mięso było przykryte i odstawiamy do lodówki na cąłą noc
2.Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180'.Osączamy kurczaka i osuszamy papierowymi ręcznikami.Nie wylewamy przypadkiem marynaty!.Obtaczamy kawałki kurczaka w mące.
3.W garnku lub rondlu przystosowanym do używania w piekarniku podsmażamy je,aby się zarumieniły z każdej strony.Wyjmujemy je z garnka na chwilę.Do garnka wrzucamy plasterki czosnku i chwilę podsmażamy,aż się zarumienią.Trzeba uważać,bo czosnek bardzo szybko się pali.
4.Dodajmy anchois,oliwki,pomidory,podsmażone kawałki kurczaka oraz marynatę.Doprowadzam do wrzenia i wstawiam do piekarnika na półtorej godziny.Jeśli w trakcie pieczenia płyn odparuje można dolać trochę wody albo bulionu z kurczaka.
Komentarze