Kurczak po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, związać nóżki i skrzydełka.
2.Mięso włożyć do miski, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekanym rozmarynem i obranym oraz posiekanym drobno czosnkiem, a następnie zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin, np. na całą noc do lodówki.
3.Zamarynowanego kurczaka osączyć z marynaty (marynatę zachować) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Piec 70-80 minut w temperaturze 180 stopni C, od czasu do czasu polewając marynatą i odwracając po 40 min.
4.Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawić je na 10 minut, a następnie pokroić. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Porady
Marynatę wraz z sokami puszczonymi podczas pieczenia - odlać do rondelka. Następnie wykonać sos.
Komentarze