Kurczak po myśliwsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis prosty, sprawdzony, swojski, zdrowy i pyyyszny!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg)
    4 ziemniaki
    olej do wysmarowania naczynia
    sól, czarny pieprz

    MARYNATA:
    5-6 liści laurowych
    2 gałązki rozmarynu
    3 ząbki czosnku
    2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po myśliwsku 1. Tuszkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, związać nóżki i skrzydełka.
  • Kurczak po myśliwsku 2. Mięso włożyć do miski, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekanym rozmarynem i obranym oraz posiekanym drobno czosnkiem, a następnie zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin, np. na całą noc do lodówki.
  • Kurczak po myśliwsku 3. Zamarynowanego kurczaka osączyć z marynaty (marynatę zachować) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Piec 70-80 minut w temperaturze 180 stopni C, od czasu do czasu polewając marynatą i odwracając po 40 min.
  • Kurczak po myśliwsku 4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawić je na 10 minut, a następnie pokroić. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Porady

Marynatę wraz z sokami puszczonymi podczas pieczenia - odlać do rondelka. Następnie wykonać sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować