Zwykłe danie można bardzo łatwo urozmaicić, dodając składniki, które wzbogacają smak. Kurczak duszony w pomidorach i papryce zyskał niepowtarzalną nutę dzięki oliwkom.
Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, osączamy
i układamy na blasze lub na
ruszcie. Pieczemy 10-15 minut
w temperaturze 190 °C. Studzimy
i obieramy ze skórki.
Przekrawamy, usuwamy gniazda
nasienne, a miąższ kroimy
w paski. Cebule i czosnek
drobno kroimy. Pomidory sparzamy
i obieramy, przekrawamy
i usuwamy pestki.
2.Kurczaka dokładnie myjemy,
a następnie kroimy na części.
Na patelni rozgrzewamy
3-4 łyżki oliwy i rumienimy na
niej kurczaka. W rondlu rozgrzewamy
pozostałą oliwę,
wrzucamy paprykę i dusimy 15
minut. Odstawiamy.
3.Do rondla z podduszoną
papryką dodajemy kawałki
kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory,
tymianek, pieprz i sól.
Mieszamy i dusimy na małym
ogniu pod przykryciem ok. 40
minut. Pod koniec duszenia
dodajemy oliwki. Jeśli sos jest
rzadki, odparowujemy na
ogniu, aż zgęstnieje.
Komentarze