Kurczak po meksykańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zwykłe danie można bardzo łatwo urozmaicić, dodając składniki, które wzbogacają smak. Kurczak duszony w pomidorach i papryce zyskał niepowtarzalną nutę dzięki oliwkom.

Składniki:

  • ● 1 kurczak
    ● 4 cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 1/2 kg pomidorów
    ● 2 papryki zielone
    ● 2 papryki czerwone
    ● 7 zielonych oliwek bez pestek
    ● 1/3 szklanki oliwy
    ● 1 łyżeczka tymianku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po meksykańsku 1. Papryki myjemy, osączamy
    i układamy na blasze lub na
    ruszcie. Pieczemy 10-15 minut
    w temperaturze 190 °C. Studzimy
    i obieramy ze skórki.
    Przekrawamy, usuwamy gniazda
    nasienne, a miąższ kroimy
    w paski. Cebule i czosnek
    drobno kroimy. Pomidory sparzamy
    i obieramy, przekrawamy
    i usuwamy pestki.
  • Kurczak po meksykańsku 2. Kurczaka dokładnie myjemy,
    a następnie kroimy na części.
    Na patelni rozgrzewamy
    3-4 łyżki oliwy i rumienimy na
    niej kurczaka. W rondlu rozgrzewamy
    pozostałą oliwę,
    wrzucamy paprykę i dusimy 15
    minut. Odstawiamy.
  • Kurczak po meksykańsku 3. Do rondla z podduszoną
    papryką dodajemy kawałki
    kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory,
    tymianek, pieprz i sól.
    Mieszamy i dusimy na małym
    ogniu pod przykryciem ok. 40
    minut. Pod koniec duszenia
    dodajemy oliwki. Jeśli sos jest
    rzadki, odparowujemy na
    ogniu, aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować