Kurczak po luizjańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Oprószamy je wszystkimi przyprawami, dodajemy 1 łyżkę oleju. Mięso mieszamy tak, aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Mięso odkładamy do zamarynowania na całą noc.
Cebulę, selera i paprykę kroimy w kostkę.
Następnego dnia mięso panierujemy w odrobinie mąki tzn. mąkę wsypujemy do miseczki, obtaczamy fileciki z obu stron i strzepujemy jej nadmiar. Kolejno mięso obsmażamy z obu stron na rumiano. Mięso wyjmujemy na talerz i odkładamy na bok. Na patelnię wkładamy wszystkie warzywa (dolewamy ewentualnie odrobinę oleju) i smażymy 2-3 minuty razem. Dodajemy podsmażone mięso i całość zalewamy bulionem. Dodajemy także słodki sos chili, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. W między czasie obracamy mięso na drugą stronę. Sos po tym czasie powinien zgęstnięć. Sos doprawiamy do smaku.
Komentarze