Kurczak po japońsku

  • wyświetlono: 309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Trochę kalorycznie ale nie zawsze musi być dietetycznie ....

adela7

Składniki

-kurczaka udka 6 sztuk
-mąka kukurydziana 3 łyżki
-mąka pszenna 1 łyżka
-olej do smażenia 1,50 szklanki
Marynata
-sos sojowy 2 łyżki
-sherry 1 łyżka
-czosnek 2 ząbki
Dodatkowo
-sos chilli 4 łyżki
-szczypiorek posiekany 2 łyżki
-sałata liście 12 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po japońsku

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Połączyć sos sojowy z sherry i czosnkiem, wymieszać.
  • 2. Kurczaka umyć, usunąć kości, pokroić każde udko na 3 części.
    Do przygotowanej marynaty, włożyć mięso, odstawić na 60 minut.
  • 3. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć.
    Mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną.
    Rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące, smażyć w małym rondelku, po kilka kawałków.
  • 4. Mięso musi się przyrumienić. Upieczone osączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
    Podawać mięso zawinięte w liście sałaty.
    W osobnej misce, podać z sosem chilli .
    SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie po japońsku

Dodane przez: czarrna

Śledzie po japońsku

Ładnie się prezentują i każdy znajdzie...

Śledź po japońsku

Dodane przez: tosmakuje

Śledź po japońsku

Tradycyjna potrawa w eleganckim...

Ryba po japońsku

Dodane przez: Sylwia S

Ryba po japońsku

Była prawdziwym hitem na weselu...

Dorsz po japońsku

Dodane przez: anetamlp

Ryba po japońsku

Moja ulubiona wersja ryby na zimno

RYBA PO JAPOŃSKU

Dodane przez: agus11013

RYBA PO JAPOŃSKU

Filety rybne usmażone, z ogórkiem...

Dodane przez: zanetagrabowska

KLOPSIKI PO JAPOŃSKU

Ta potrawa jest bardzo pyszna,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE