Kurczak po hawajsku z ananasem

  • wyświetlono: 5224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.

Logo czarne 800 i 150
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

400 g filetów z kurczaka
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju sezamowego
pieprz czarny
sól

Sos

425 g ananasa krojonego w puszce
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
60 ml sosu BBQ
1 płaska łyżeczka płatków chili
2 łyżki cukru brązowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
3 cm świeżego imbiru
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
sok z ananasa

Dodatkowo

200 g ryżu basmati
1 łyżka sezamu
kolendra/natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po hawajsku z ananasem

  • 1. Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
    Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakdróbdania na lato

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety schabowe po hawajsku

Dodane przez: bogusia82

Kotlety schabowe po hawajsku

Smaczne i aromatyczne kotlety zapiekane...

image-18e1mda

Dodane przez: Mariola123

KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE...

Kotlety drobiowe po hawajsku, zapiekane...

ryba po japońsku

Dodane przez: justi2401

Ryba po japońsku z ananasem

Uwielbiam połączenie ryb z owocami....

Filet zapiekany z ananasem i serem

Dodane przez: justi2401

Filet po hawajsku

Filet z piersi kurczaka zapiekany...

Ryba po hawajsku

Dodane przez: catha

Ryba po hawajsku

Ryba w sosie słodko-pikantnym,...

Drobiowe placuszki po hawajsku

Dodane przez: afrodyta

Drobiowe placuszki po hawajsku

Delikatne, bardzo smaczne drobiowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE