Kurczak po hawajsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

W życiu nie pomyślałabym, że połączenie mięsa i owoców może być takie smaczne :)

  • 45 min

Składniki:

  • 30 dag piersi z kurczaka
    1 czerwona papryka
    6 plastrów ananasa z puszki
    garść rodzynek
    1/4 szklanki soku ananasowego (może być ten z puszki)
    2 woreczki ryżu
    curry
    słodka papryka w proszku
    pieprz cayenne
    czosnek w proszku
    sól, pieprz
    kostka rosołowa
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    olej

Kurczak po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, kroimy w kostkę, a następnie marynujemy w łyżce oleju i wszystkich przyprawach. Tak przygotowane smażymy na łyżce oleju.
  • 2. Ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka wraz z garścią wypłukanych rodzynek. Smażymy razem przez ok 5 minut, doprawiając całość odrobiną pieprzu cayenne i słodkiej papryki.
  • 3. Dolewamy sok ananasowy, a następnie tyle wody, żeby kurczak był całkowicie przykryty. Dodajemy kostkę rosołową. Dusimy razem aż papryka zmięknie, a rodzynki napęcznieją.
  • 4. Kiedy nadmiar wody odparuje, mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do kurczaka. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z ryżem.

Porady

Pieprz cayenne jest bardzo ostry, więc należy dodawać go ostrożnie.

Komentarze

Podobne przepisy