Kurczak po hawajsku

4.5 (161 ocen)

dla amatorów słodko-ostrych smaków

Składniki:

  • * pierś z kurczaka
    * 2 marchewki
    * pietruszka
    * cebula
    * kawałeczek pora
    *ananas z puszki (3-4 krążki)
    * łyżka koncentratu pomidorowego
    * 2 łyżki curry
    * czosnek granulowany i ostra papryka
    * pieprz i sól

    + ugotowany ryż
    + papryka dla ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw marynujemy kurczaka (najlepiej zrobić to 2-3 godziny wcześniej). Kroimy pierś w drobną kostkę. Wkładamy mięso do miseczki, obsypujemy je 1 łyżką curry i mieszamy z koncentratem pomidorowym.
  • 2. Cebulę, pora, marchewkę i pietruszkę kroimy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy warzywa na odrobinie oliwy. Po około 5 minutach dorzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy chwilę, a potem dolewamy 1/3 szklanki wody. Dosypujemy przypraw ( pieprz, sól, papryka i czosnek) oraz jeszcze jedną łyżkę curry. Całość dusimy mieszając od czasu do czasu. Kiedy widzimy, że warzywa są miękkie, a mięso gotowe, dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy całość jeszcze około 5 minut.
  • 3. Kurczaka podajemy z ryżem. Talerz można dodatkowo udekorować pokrojoną w paski papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować