Kurczak po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw marynujemy kurczaka (najlepiej zrobić to 2-3 godziny wcześniej). Kroimy pierś w drobną kostkę. Wkładamy mięso do miseczki, obsypujemy je 1 łyżką curry i mieszamy z koncentratem pomidorowym.
2.Cebulę, pora, marchewkę i pietruszkę kroimy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy warzywa na odrobinie oliwy. Po około 5 minutach dorzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy chwilę, a potem dolewamy 1/3 szklanki wody. Dosypujemy przypraw ( pieprz, sól, papryka i czosnek) oraz jeszcze jedną łyżkę curry. Całość dusimy mieszając od czasu do czasu. Kiedy widzimy, że warzywa są miękkie, a mięso gotowe, dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy całość jeszcze około 5 minut.
3.Kurczaka podajemy z ryżem. Talerz można dodatkowo udekorować pokrojoną w paski papryką.
Komentarze