Kurczak po grecku

4.5 (192 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jeden z tych pysznych, letnich obiadów, którymi można się cieszyć bez długiego stania przy kuchence. Jeśli pogoda sprzyja, mięso można upiec na grillu, a ryż zastąpić kromką bagietki z masłem ziołowym

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 2 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
    - ser feta: 4 plastry
    - świeża bazylia listki: 1 szczypta
    - ryż (dwa woreczki): 200 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - natka pietruszki świeża: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokrój na kotlety. Każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki.
  • 2. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj masło i posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą do smaku.
  • 3. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, smaż kurczaka z obu stron aż się lekko zrumieni.
  • 4. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, ser feta pokrój w kostkę.
  • 5. Na talerze nałóż porcję ryżu, lekko dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Na ryżu układaj kawałki kurczaka, dekoruj serem feta, pomidorkami i listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Pomidorki koktajlowe Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować