Kurczak po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W zasadzie powstać miała ryba po grecku, jednak widzieliśmy wielki potencjał w udkach kurczaka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
    4 łyżki sosu słodko-ostrego
    5 łyżek mąki
    3 jajka
    6 łyżek bułki tartej
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 seler
    150 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz

Kurczak po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po grecku 1. Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę.
    Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano.
    Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością bulionu, dodajemy koncentrat. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami i zapiekamy pod przykryciem przez 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy