Kurczak po francusku z winogronami

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Tak posmakował nam kurczak po francusku że zrobiłam po raz drugi, tym razem w wersji z papryką, czerwoną cebulą i winogronami. Polecam gorąco, szybko się robi i w smaku jest doskonały :)

  • 60 min

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka (bez podudzi)
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, inne ulubione zioła
    2 łyżki masła klarowanego
    2 mniejsze czerwone cebule
    po 1/3 papryki żółtej i czerwonej
    po 150 g jasnych i ciemnych winogron
    200 ml. białego wytrawnego wina + 300 ml. dowolnego bulionu
    łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu, jeżeli uważamy że jest za rzadki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Przystawki

Kurczak po francusku z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25hd3ov 1. Umyte i osuszone udka posolić i posypać przyprawami, odstawić przynajmniej na godzinę, najlepiej gdyby tak poleżały w lodówce przez całą noc.
    Zrumienić je na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego i ułożyć w głębszym naczyniu do zapiekania.
  • image-25godgx 2. Cebulki i papryki pokroić dowolnie, lekko przesmażyć na reszcie masła, dołożyć do mięsa
  • image-1qe76su 3. Obłożyć wypestkowanymi winogronami, zalać bulionem wymieszanym z winem.
  • image-1ngyuqo 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, następne 25 minut (temp. 180 stopni) podpiekać bez przykrycia, w tym czasie częsć sosu wyparuje.
    Gotowe wyłożyć na półmisek, sos wg uznania można zagęscić oprószając go mąką, polać nim mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Wino Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak po francusku

To może cię zainteresować