Kurczak po francusku z pieczarkami i śmietaną

4.5 (170 ocen)

Tak podana potrawa z kurczaka szybko się robi i jest po prostu fantastyczna, polecam nawet najbardziej wymagającym :)

Składniki:

  • 8 - 10 większych podudzi z kurczaka
    sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, olej do spryskania
    2 pełne łyżki masła klarowanego
    350 g małych pieczarek
    1 średnia cebula
    200 ml. wina białego wytrawnego
    300 ml. bulionu z drobiu
    100 ml. śmietany 30 %
    odrobina posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po francusku z pieczarkami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24yw2fh 1. Podudzia posypać przyprawami, skropić lekko olejem, odstawić na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie zrumienić na połowie masła klarowanego.
  • image-0saoiw0 2. W płaskim garnku ułożyć mięso, podlać mieszanką wina z bulionem (doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu) tak aby przykryło je do połowy, dusić aż mięso prawie zmięknie.

    W trakcie na pozostałym maśle przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki, po odparowaniu dodać je do garnka z pałeczkami drobiowymi.
  • image-0f047k8 3. Dusić razem jeszcze z 10 minut, wlać śmietankę i jeszcze chwilę pozostawić na ogniu dla zredukowania sosu.

    Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć posiekaną natką pietruszki.
  • image-2a5gftd 4. Smacznego !!

Porady

Jakość wina do potraw jest bardzo ważna, przyznam że dawałam wcześniej tańsze z "niższej półki" ale to zmarnowanie użytych produktów i naszego czasu, przekonałam się, że dodanie dobrej jakości wina daje gwarancję smacznej potrawy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak po francusku

To może cię zainteresować