Kurczak po chińsku

  • wyświetlono: 752 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam przyrządzać pyszności dla moich dwóch synów i męża.

zzewa
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

podwójny filet z kurczaka
czerwona i żółta papryka
5 plastrów ananasa
20 dag pieczarek
4 gałązki natki pietruszki
łyżka octu balsamicznego
2 cebule
sól
łyżeczka płatków chili
1/4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
4 łyżki oleju
4 łyżki jasnego i ciemnego sosu sojowego
łyżka przyprawy do potraw chińskich
20 dag trójkolorowego ryżu

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po chińsku

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Ananasa kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Fileta myjemy i osuszamy, Kroimy w kostkę i zalewamy octem balsamicznym. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
  • 3. Mięso polewamy sosami sojowymi i smażymy ok. 4 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa i pieczarki. Dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy ananasa, chili, pieprz i przyprawę do dań chińskich. Dusimy jeszcze ok. 7 minut. Doprawiamy solą. Posypujemy natką pietruszki i mieszamy. Podajemy z ryżem.
PP_05-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ananasfilet z kurczakaMięso z owocową nutą

Komentarze

Podobne przepisy

image-25y4v9c

Dodane przez: monika016

Kurczak po chińsku z ryżem

Odrobina egzotyki i odejście od...

image-1ij52td

Dodane przez: anita176

Kurczak po chińsku

Proste danie kuchni orientalnej

Kurczak po chińsku

Dodane przez: annetka

Kurczak po chińsku

Kurczak chyba każdemu znany

kurczak po chińsku

Dodane przez: capri

błyskawiczny kurczak po chińsku

Szybki obiadek dla całej rodziny...

Dietetyczny kurczak po chińsku

Dodane przez: martuska0111

Dietetyczny kurczak po chińsku

Jest to pyszna potrawa własnego...

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

Dodane przez: Kloruś

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

Pyszne, sycące i bardzo szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE