Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste danie kuchni orientalnej

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 paczka mrożonych warzyw - mieszanka chińska
    3/4 szklanki wody
    duża łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    pół łyżeczki imbiru
    pół łyżeczki kminku mielonego
    łyżeczka papryki słodkiej i ostre
    łyżeczka curry
    1,5 łyżeczki cukru
    szczypta pieprzu
    sól i pieprz czarny
    ryż

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w paski, mieszamy go z odrobina oleju i przyprawami i pozostawiamy w lodówce, by się przegryzł. Smażymy na oleju na rumiano. Wyciągamy mięso i osuszamy na ręczniku.Na ten sam olej wrzucamy mrożone warzywa, smażymy aż oklapną. Dodajemy resztę przypraw ,mięso i sos sojowy. Mąkę rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos. Gotujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Porady

Danie doskonale smakuje również z makaronem ryżowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy