Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od mojej cioci. Skąd pomysł aby nazwać tą potrawę jako kurczak po chińsku nie wiem, ale ważne, że jest pyszny.

Składniki:

  • - piersi z kurczaka – 2 szt
    - makaron penne – ½ opak
    - sos sojowy ciemny – 4 łyżki
    - warzywa suszone w proszku(ewentualnie wegeta) – 1 łyżeczka
    - olej – 1 łyżeczka
    - czosnek – 1 ząbek

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • --- 1. Piersi obieramy z błon i kroimy w kostkę. Do piersi dodajemy sos sojowy, suszone warzywa (wegetę) i wszystko razem mieszamy.
  • --- 2. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 h.
  • --- 3. Makaron gotujemy według instrukcji na opak. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju. Do czosnku dodajemy kurczaka.
  • ---- 4. Po upieczeniu piersi z kurczaka mieszamy z ugotowanym makaronem. Kurczak świetnie smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej. Smacznego:)

Porady

Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy