Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ewa i Mariusz z Krosna zaprosili nas na chińską potrawę z kurczaka. Przyrządzona w prosty sposób, zauroczyła nas harmonią smaku.

Składniki:

  • ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● ok. 30 dag małych pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● cebula
    ● 2 łyżki wódki czystej lub spirytusu
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki maggi
    ● łyżeczka mielonego imbiru
    ● sos do potraw chińskich
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● łyżeczka pieprzu
    ● łyżeczka ostrej papryki
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w paski. Zalewamy
    wódką i 2 łyżkami wody. Dodajemy mąkę, maggi, cukier, imbir,
    pieprz, ostrą paprykę i sól. Mieszamy,
    odstawiamy na godzinę.
    Paprykę kroimy w paski.
  • 2. Pieczarki kroimy w ćwiartki,
    cebulę siekamy. Razem dusimy
    na oliwie. Odkładamy.
  • 3. Na tej samej oliwie na dużym
    ogniu smażymy mięso.
    Dodajemy pieczarki z cebulą
    oraz paprykę. Smażymy. Dodajemy
    sos przygotowany według
    przepisu na opakowaniu.
    Mieszamy.

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy