Kurczak po azjatycku-ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy w większa kostkę, przekładamy do miski i kolejno dodajemy: po 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżki ostrej papryki,1/2 łyżki curry, 3 ząbki czosnku-pokrojonego oraz 30 do 50 ml sosu sojowego.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby smaki się wymieszały.
W tym czasie do garnka wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy aż się rozpuści i powstanie karmel. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy mięso i podsmażamy tak aby całe pokryło się karmelem i nabrało ładnego (ciemnego) koloru.
Podlewamy i dusimy przez chwilę ( około 15min) dodając pokrojona cebulkę.
Na koniec zrobiłam zaklepkę i zaciągnęłam sos. Tak powstał najkrótszy gulasz jaki robiłam w życiu.
Podajemy z ryżem.
Porady
1. Danie jest ostre więc osobom które nie lubią bardzo ostrych potraw polecam zmniejszyć ilość ostrej papryki.
2. Aby urozmaicić potrawę można dodać kiełki i paprykę w strąku.
Komentarze