Kurczak po azjatycku-ostry

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Przepis znaleziony przypadkiem w kalendarzu.

  • 30 min

Składniki:

  • Danie na 3 osoby: duża pierś z kurczaka,czosnek,papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, curry, sos sojowy, ryż.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po azjatycku-ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dusimy przez chwilę 1. Pierś kroimy w większa kostkę, przekładamy do miski i kolejno dodajemy: po 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżki ostrej papryki,1/2 łyżki curry, 3 ząbki czosnku-pokrojonego oraz 30 do 50 ml sosu sojowego.
    Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby smaki się wymieszały.
    W tym czasie do garnka wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy aż się rozpuści i powstanie karmel. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy mięso i podsmażamy tak aby całe pokryło się karmelem i nabrało ładnego (ciemnego) koloru.
    Podlewamy i dusimy przez chwilę ( około 15min) dodając pokrojona cebulkę.
    Na koniec zrobiłam zaklepkę i zaciągnęłam sos. Tak powstał najkrótszy gulasz jaki robiłam w życiu.
    Podajemy z ryżem.

Porady

1. Danie jest ostre więc osobom które nie lubią bardzo ostrych potraw polecam zmniejszyć ilość ostrej papryki. 2. Aby urozmaicić potrawę można dodać kiełki i paprykę w strąku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować