Kurczak pieczony z żurawiną i orzechami

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo często przygotowuję go na niedzielny obiad. Kurczaka można podawać z ziemniakami i surówką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
    50g suszonej żurawiny
    50g orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    6 łyżek oleju
    1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
    1/2 łyżki mielonego pieprzu kolorowego
    2 łyżeczki majeranku
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę mieszamy z orzechami i miodem. Farszem wypełniamy wnętrze kurczaka. Nogi kurczaka związujemy nićmi.
  • 2. Olej mieszamy z papryką mieloną, pieprzem kolorowym, solą oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka.
  • 3. Kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw związujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować