Kurczak pieczony z ziemniakami, cytryną i czosnkiem

5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczny i chrupiący - idealny na niedzielnny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka

    pól cytryny

    2 główki czosnku

    50 dag małych ziemniaków

    przpyprawa uniwersalna

    woda do polewania
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony z ziemniakami, cytryną i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki, myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą uniwersalną i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
  • 2. Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą, nakłuwamy i układamy na dnie naczynia do zapiekania. Obficie solimy solą morską. Wykładamy ćwiartki . Czosnek przekrawamy na pół i układamy pomiędzy mięsem. Cytrynę kroimy w plasterki i rozkładmay na ćwiartkach.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy ok 1h 20 min co jakiś obracając i polewając wodą. Przed podaniem dekorujemy ziołami. Smacznego.

Porady

Do pieczenia warto dodać również gałązkę rozmarynu. Jeśli nie mamy czasu długo marynować kurczka, wystarczy wstawić go na godzinę do lodówki - będzie równie smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować