Kurczak pieczony z warzywami

0 (0 ocen)

Pyszne mięsko w pysznych warzywkach :) Na obiad lub ciepłą kolację

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    6 górnych części udek
    30 dag marchewki
    1/2 opakowania sera feta
    Składnik dodatkowy:
    1 czerwona papryka
    Przyprawy:
    sól, pieprz
    kostka rosołowa
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Paprykę kroimy w paseczki.
    Z udek zdejmujemy skórę i wycinamy kości. (Kości i skórę można wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę.) Każde udko dzielimy na 2 części, solimy i pieprzymy.
  • 2. Na 2 łyżkach masła dusimy marchewkę i paprykę na półmiękko, przyprawiamy kostką rosołową.
  • 3. Brytfankę smarujemy pozostałym masłem, wykładamy ok.1/3 warzyw, na nich układamy porcje mięsa i przykrywamy resztą warzyw.
  • 4. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) 40 minut. Wyjmujemy, posypujemy startym na tarce lub pokruszonym serem feta i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  • 5. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy z ziemniakami, ryżem lub z bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować