Kurczak pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Paprykę kroimy w paseczki.
Z udek zdejmujemy skórę i wycinamy kości. (Kości i skórę można wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę.) Każde udko dzielimy na 2 części, solimy i pieprzymy.
2.Na 2 łyżkach masła dusimy marchewkę i paprykę na półmiękko, przyprawiamy kostką rosołową.
3.Brytfankę smarujemy pozostałym masłem, wykładamy ok.1/3 warzyw, na nich układamy porcje mięsa i przykrywamy resztą warzyw.
4.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) 40 minut. Wyjmujemy, posypujemy startym na tarce lub pokruszonym serem feta i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
5.Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy z ziemniakami, ryżem lub z bułką.
Komentarze