REKLAMA
Pyszny kurczak upieczony na aromatycznych warzywach
(średnia 0 z 0 głosów)
Kurczak pieczony w całości, we wspaniałej i delikatnej marynacie na bazie miodu, majonezu i nutą tymianku. Idealny na uroczysty obiad.
Przyznam, że specjalnie gotuję kurczaka, aby go potem upiec. Mięso wtedy jest bardzo soczyste i jednocześnie posiada apetycznie zarumienioną skórkę. Dodatkowo wytwarza się smaczny sosik.Może to być również świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka, jeśli po ugotowaniu zupy nie macie co z nim zrobić.
Kurczak posiada doskonale zharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i cudowny aromat pomarańczy. Jest naprawdę przepyszny! Zrobiłam go na dwudniowy obiad - a zniknął już w pierwszym dniu!
Dziś zapraszam na rybkę! Pstrąg pieczony z tymiankiem z dodatkiem masełka czosnkowego i limonki rozpływa się w ustach. Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu zachwyca smakiem i wyglądem!Podane z frytkami z marchwi i brokułem tworzy bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek.
To pierwszy raz, kiedy upiekłam kurczaka. Kiedy byłam dzieckiem, taki pieczony przysmak gościł u nas często, ale zawsze robił go tata. Teraz to ja z drżeniem serca spróbowałam podjąć to wyzwanie. No i wyszło wyśmienicie!
Ostatnio przygotowywałam kaczkę z solanki. Wczoraj jednak postanowiłam przygotować kurczaka z solanki – mimo , że mięso z kurczaka jest delikatne. Taki kurczak z solanki po upieczeniu jest niezwykle mięciutki. Mięsko aż się rozpływa w ustach , a skórka jest niezwykle chrupiąca….ach skórka….mogłam sobie tylko na nią popatrzeć i obejść się smakiem bo mój Fifi zjadł całą skórkę z kurczaka Ma smaki po mnie, bo gdy byłam mała też wyjadałam od każdego skórki Eh genów nie oszukasz
Komentarze