Staram się, aby mięso nie tylko zachwycało smakiem, ale również było bardziej fit, bez zbędnego tłuszczu. I taki jest ten kurczak! Pyszny, soczysty, pieczony bez tłuszczu, kuszący apetycznym aromatem.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Składniki:
3-4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
1 por (mały)
1 puszka pomidorów (użyłam całych bez skórki)
1 ząbki czosnku
sól, pieprz
Kurczak pieczony z porem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pora pokroić w plasterki i równomiernie umieścić na kurczaku.
Pomidory z sosem wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i doprawić solą z pieprzem.
Całość przelać na kurczaka i przykryć.
Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby skórka nabrała rumianego koloru.
Komentarze