Kurczak pieczony z porem w pomidorach

4.47 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Staram się, aby mięso nie tylko zachwycało smakiem, ale również było bardziej fit, bez zbędnego tłuszczu. I taki jest ten kurczak! Pyszny, soczysty, pieczony bez tłuszczu, kuszący apetycznym aromatem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
    przyprawa do kurczaka
    Dodatkowo:
    1 por (mały)
    1 puszka pomidorów (użyłam całych bez skórki)
    1 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Kurczak pieczony z porem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
    Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Pora pokroić w plasterki i równomiernie umieścić na kurczaku.
    Pomidory z sosem wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i doprawić solą z pieprzem.
    Całość przelać na kurczaka i przykryć.
    Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby skórka nabrała rumianego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomidor Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować