Kurczaka pieczemy pod panierką z majonezu i płatków migdałowych. Wychodzi mięciutki, soczysty, a kropkę nad i stanowi sos pomidorowy. Danie podajemy z ryżem.
Kurczak pieczony z pomidorami w płatkach migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 3-4 części. Powinny nam powstać cienkie fileciki (takie, aby nie trzeba było ich rozbijać tłuczkiem). Mięsa oprószamy przyprawami i mieszamy z olejem. Następnie chowamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało).
Następnego dnia do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Na sosie układamy plastry mięsa. Majonez mieszamy z musztardę i płatkami migdałów. Taką mieszanką smarujemy mięso.
Mięso zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SOS POMIDOROWY: Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem 30 sekund. Następnie dodajemy pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Pod koniec dodajemy porwane świeże listki bazylii i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Życzę smacznego
Komentarze