Witam serdecznie, chciałabym przedstawić przepis na kurczaka z "nadzionkiem". Kurczak jest pyszny, soczysty, nadzienie jest delikatnie, mięciutkie. Kto raz zrobi tego kurczaka będzie przygotowywał go już zawsze.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Kurczak cały
Do nadzienia:
1/2 kostki margaryny bądź masła 82% - miękkie
1 szklanka kaszy manny (250 ml)
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 jajko całe
1 bułka kajzerka bądź inna (byle bez ziaren itp)
wątróbka z kurczaka (jedna większa sztuka)
trochę mleka żeby zamoczyć bułkę
Kurczak pieczony z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka obmyć, osuszyć. Całego posypać solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
Nadzienie: wbić do miski jajko, dodać 1/2 kostki margaryny (masła) i wymieszać razem ręką. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dodać do masy z margaryny i jajka. Dodać posiekaną drobno wątróbkę kurczaka. Wyrobić razem na masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę, sól i pieprz. Wyrobić razem. Jeżeli będzie zbyt rzadkie to dodać ciut więcej kaszy manny. Masa nie ma być mocno gęsta, ale nie może przelewać się przez rękę.
Masą nadziać kurczaka. "Dziurę" zaszyć żeby nadzienie podczas pieczenia nie wyleciało na wierzch. Pieczemy min. 90 minut w temp. 180-200 st.
Komentarze