Kurczak pieczony w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Znajdą się tutaj miłośnicy koperku? Mam dla Was banalnie prosty przepis na niebanalnie pyszne mięso z kurczaka w sosie koperkowym :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 wytrybowanych udek z kurczaka, 4 kopiaste łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany (18%), 1 łyżeczka curry, 1 duży pęczek koperku, sól, pieprz wg smaku, 2 łyżki oleju.

Kurczak pieczony w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, wymieszać dokładnie z solą i pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie zrobić sos koperkowy. Koperek drobno posiekać, włożyć do miseczki, dodać majonez, śmietanę i curry i wszystko dokładnie wymieszać. Po 30 minutach obsmażyć mięso z obu stron (przez 2-3 minuty na każdą stronę) na mocno rozgrzanym oleju. Obsmażone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować obficie sosem ( tylko z góry). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy