Kurczak pieczony w soku z pigwy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Soczyste mięso z kurczaka w słodko-pikantnym sosie z pigwowca.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • wiejski kurczak w kawałkach, użyłam udek
    500-600 ml soku z pigwy
    2-3 świeże owoce pigwy lub pigwowca

    sól
    pieprz czarny i czerwony
    kurkuma
    świeże chili
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 plasterki świeżego imbiru
    opcjonalnie pół łyżeczki ziaren annato (dodaję je dla koloru)
    kilka listków laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w soku z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xcy03r 1. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i kurkumą. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem. Do mięsa dokładamy kawałki pigwy, zmiażdżony czosnek, imbir, pokrojone chili, annato, liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Naczynie żaroodporne przykrywamy, nastawiamy piecyk na 200 stopni C, gdy się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy około godziny.

    Upieczone mięso podajemy z kaszą lub ryżem i ulubioną sałatką.

Porady

Do natarcia kurczaka można użyć ulubionej mieszanki przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować