Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że smakuje po prostu... obłędnie! Kusi niezwykle soczystym i miękkim mięsem, rumianą skórką oraz delikatnie słodkim posmakiem fig, które bardzo lubię.
1 godz. 40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki curry
pieprz (według smaku)
Dodatkowo:
5 suszonych fig
Kurczak pieczony w rękawie z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć.
Następnie mięso z figami umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec do miękkości w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, aby skórka nabrała rumianego koloru.
Komentarze