Kurczak pieczony w rękawie z figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że smakuje po prostu... obłędnie! Kusi niezwykle soczystym i miękkim mięsem, rumianą skórką oraz delikatnie słodkim posmakiem fig, które bardzo lubię.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)
    Marynata:
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki curry
    pieprz (według smaku)
    Dodatkowo:
    5 suszonych fig
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak pieczony w rękawie z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać.
    Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
    Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć.
    Następnie mięso z figami umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec do miękkości w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, aby skórka nabrała rumianego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować