Kurczak pieczony w marynacie czosnkowo-cytrynowej z natką pietruszki i syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Tak przygotowany kurczak smakuje naprawdę rewelacyjnie. Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak. Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g)
    Marynata:
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka oleju
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    1 łyżeczka soli
    2 szczypty papryki ostrej (solidne)
    2 szczypty pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak pieczony w marynacie czosnkowo-cytrynowej z natką pietruszki i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
    (Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
    Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
    Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty umieścić w rękawie do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.

Porady

(*) Kurczak można też piec bez rękawa, bezpośrednio na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wtedy mięso należy przykryć folią aluminiową i w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę. Na końcu zdjąć folię, aby skórka odpowiednio się zarumieniła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Syrop klonowy Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować